16:00

IFK Kalix

Referat: Ohtana/Pajala FF - IFK Kalix

På Skolvallen förlorar Ohtana/Aapua mot IFK Kalix med 0-2 (0-1)
Kalix inleder i medvinden med att skapa första målchansen i den 5:e minuten där Keh Klo Boo ("Bosse")gör en kanonräddning på friläget. Kalix är spelförande första halvtimmen men skapar förvånansvärt få målchanser. I den 28:e minuten tar ändå IFK ledningen när Bosse inte kan hålla ett långskott och Edwin Lundqvist kan stöta in returen till bortaledning. Några minuter senare kommer Kalix fram igen och avslutningen går i stolpen där returen skjuts strax utanför. Ett par minuter senare kommer ett mäktigt skott av David Olofsson som också går i stolpen. Halvleken avslutas med att Anders Gramner nickar från nära håll där målvakten tippar bollen över ribban. På hörnan får Anders ett nytt bra nickläge men lyckas inte hålla ner nicken utan bollen smiter över ribban. Vi går till paus med 0-1 i en halvlek som dominerats spelmässigt av Kalix men där OPFF var nära en kvittering i slutminuterna.

Andra halvlek är det OPFF som har vinden i ryggen och man har också några fler anfall än i första. Tyvärr är skärpan på inspelen dåliga och nästan alla går med vindens hjälp rakt till målvakten. I den 65:e minuten får Danne Mäki ett andra gult kort och OPFF får avsluta matchen med 10 man. Halvleken är chansfattig men i den 66:e minuten är nog alla säkra på att Edwin Lundqvist skall göra tvåan när han är sopren 6-7 meter från mål men lyckas med konststycket att slå bollen över ribban. Kvarten före slutet tar sig Chaho Jamshidi igenom och tvingar Bosse till en kvalificerad fotparad. I den 81:a minuten är Kalix inne i vårt straffområde och kommer till skott, ett skott som tar på handen på en försvarare. Domaren flöjtar för straff som David Olofsson rullar in till bortaledning 0-2. Resten av matchen kontrollerar Kalix och matchen slutar 0-2.

Sett över 90 minuter är Kalix seger rättvis även om OPFF stred tappert. OP hade också inne en kvittering men domaren tyckte att målvakten hindrats och dömde tveksamt bort målet. I ett bra spelande försvar går plussen till målvakten Keh Klo Boo och mittbacken Johannes Pääjärvi. På mittfältet var Anders Gramner lika bra som för 15 år sedan och offensivt visade Johannes Pekkari att storformen är nära. I Kalix går plussen till försvarets David Isaksson, mittfäitaren David Olofsson samt forwarden Edwin Lundqvist. Domaren Samuel Nilsson Marttala hade inte sin bästa dag på jobbet. Andra gula på Mäki var billigt, bortdömda målet för OP kändes som ett ok mål och straffen för IFK var nog den gode Samuel den enda på och runt Skolvallen som ansåg att det var en straff. Helhetsbetyget blir underkänt.
Hörnor: 2-5 Gula kort: 3-1 Röda kort: 1-0